Een oud ‘tante Emma winkeltje’
Als de bezoeker door het oude steegje slentert, ontdekt hij steeds weer iets nieuws, zoals de speelgoedwinkel Gustav Promper en het koloniale winkeltje 'Handlung Heinrich Balter‘ uit 1895. Ok, niet alle levensmiddelen zoals koffieblikken en scheermesjes, komen precies uit deze tijd, maar wel de meeste dingen. De rest komt uit de tijd tussen 1920 en 1955. Jeugdherinneringen worden hier tot leven gewekt. „Josef, kijk eens naar die oude weegschaal, en die oeroude koffiblikken, dat is allemaal zoals toen bij tante Emma‘, aldus een verwonderde bezoeker.
„Hoe hebben ze dit allemaal bij elkaar gekregen“, vragen de bezoekers zich af. " Duizenden waren en middeltjes, die vroeger verkocht werden, zoals scheermesjes, en wasmiddelverpakingen van Persil, Sil en Henko. In zo’n klein winkeltje vond men gewoon alles. De kleine en grote pijntjes konden hier behandeld worden. Of het nu om kalmeringsmiddelen, pleisters, maag- en hoestdrankjes ging, die vandaag de dag alleen nog in laboratoria en apotheken gemaakt en verkocht worden, vroeger had je de echte geneesmiddelen en apothekerskunst in het winkeltje van tante Emma. Waterstof, boorwater, salmiak, glycerine, brandewijn en 'Melissengeist‘(in Duitsland een bekend drankje dat als een natuurlijk geneesmiddel gebruikt wordt), tante Emma had alles. Tante Emma had niet alleen verstand van brood en wasmiddelen, ze had ook de kennis van een apothekersassistente en bij haar kon je terecht voor eerste hulp. Ook gaf ze de nodige troost aan de mensen met verdriet.
Een 'tante Emma winkeltje‘ uit de twintiger jaren vormde het middelpunt in het dorp, waar men alkaar ontmoette en met elkaar praatte en waar men goede raad en troost kreeg. En natuurlijk kreeg opa hier zijn sigaren, vader zijn sigaretten, oma haar garen en moeder haar meel.. Hier hing een speciale sfeer in de lucht.
De huidige supermarkten zijn een teken des tijds. Schappen, gevuld met goedkope aanbiedingen uit het Verre Oosten, vruchten die met het vliegtuig geleverd zijn uit het Caribisch gebied, en alles ziet er steriel uit. Men gaat op koopjesjacht, is blij als men als eerste iets gevonden heeft, en is geïrriteerd, ook als er maar drie mensen voor je in de rij staan bij de kassa. Maar het menselijke aspect ontbreekt hier, helaas.
„Ach, hadden we nog maar zo’n winkeltje in het dorp“, verzucht een bezoeker.