Moderne poppen van Hildegard Günzel

De poppen van Hildegard Günzel

We overdrijven niet, als we zeggen dat de Duitse ontwerpster en kunstenares Hildegard Günzel de beste poppenkunstenares over de hele wereld is. Met haar karakteristieke ontwerpen is ze ongetwijfeld één van de belangrijkste ontwerpsters in de geschiedenis van de Duitse poppenindustrie.

Ze haalde haar diploma aan de ‘Deutsche Meisterschule für Modedesign’ in München en werkte lange tijd als ontwerpster voor de mode- en sieradenindustrie.

De poppen van Hildegard Günzel zijn zo mooi vanwege hun levensechte huidstructuur, een effect dat door het waslaagje over het porselein ontstaat. Voor de kleding worden alleen de mooiste en duurste stoffen gebruikt, zoals echte zijde, kashmir, brokaat en handgeborduurde stoffen. De acessoires van de poppen zijn altijd sjiek en kostbaar en getuigen van een grote liefde voor het detail.  

Voor de firma Wanke ontwierp ze de eerste kunstenaarspop, die voor reproductie was bedoeld en die toen op de markt kwam. Op internationaal niveau organiseerde Hildegard Günzel poppencongressen in Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, de VS, Canada en in nog veel meer landen. Haar activiteiten zorgden voor een renaissance in de hedendaagse poppenkunst en veroorzaakten een wereldwijde hausse.

In 1996 opende Hildgard Günzel een poppenmuseum in haar werkplaats in Duisburg. Dit museum voor hedendaagse poppenkunst werd gewijd aan de verzamelaars en liefhebbers van haar exclusieve kunst. Ze komen uit alle hoeken van de wereld om bij haar te gast te zijn.

Elk jaar presenteert ze een nieuwe collectie van porseleinen poppen en harspoppen, in een beperkte oplage.

Sinds de tachtiger jaren is ze bekend op wereldwijde beurzen en tentoonstellingen, zoals bijvoorbeeld de IDEX in de VS, de Nürnbergse speelgoedbeurs, de ‘Maison en Objet’ in Parijs en sinds 1997 ook in Moskou (Rusland). Zo nu en dan reist ze naar de VS naar signeersessies voor vele fans, om poppen en boeken te signeren. Ze nodigt haar fans zelfs uit voor diners, omdat haar persoonlijke relatie met haar verzamelaars haar na aan het hart ligt
Hildegard  Günzel publiceerde zes boeken in meerdere talen voor de bewonderaars an haar kunst en haar ontwerpen. Haar publicaties over haar modelleertechnieken en haar boek ‘Modellieren mit Hildegard Günzel’ zijn bekend en uiterst leerzaam voor iedere beginner op het gebied van poppen maken.

Hildegard Günzel kan terugkijken op meer dan veertig jaren van succes, waarin haar elke belangrijke prijs voor exellent werk ten deel viel. Ze won in Amerika de ‘Doty Award’ en de ‘Dolls of Excellence en in 2003 de ‘Jumeau Award’ voor haar levenswerk en voor het boek ‘Doll Fantasies’. Ook in 2003 kreeg ze de ‘Discovery Award’. Een andere prijs voor haar levenswerk kreeg ze van Jones Publishing (VS).  Verder ontving ze in 2010 in Moskou de ‘Pandora’-prijs.

In de ArsFIGURA zijn zeer interessante exemplaren van deze kunstenares te bewonderen.