Afrika live in de Eifel

In de nieuw vormgegeven Losheimer ‘Traumwelt’ (droomwereld) van de ArsFIGURA maak je niet alleen maar een tijdreis, maar kun je ook verre werelddelen en Afrika van zeer dichtbij beleven.

Afrika live in de Eifel

In de nieuw vormgegeven Losheimer ‘Traumwelt’ (droomwereld) van de ArsFIGURA maak je niet alleen maar een tijdreis, maar kun je ook verre werelddelen en Afrika van zeer dichtbij beleven.

Bets van Boxel, die tot één van de beste kunstenaars behoort op het gebied van porseleinen poppen, toont haar nieuwste werken in een fantastische mise-en-scène.

Omdat de Losheimer ArsFIGURA, dat in het gebouw van de beroemde ArsKrippana gehuisvest is en direkt aan de Duits-Belgische grens ligt, eigenlijk een tijdreis in de negentiende eeuw voorstelt, hebben de makers iets bijzonders bedacht voor de karakterpoppen. Met als decor een oude straat uit de keizertijd, is een ‘panopticum’ gemaakt. Tijdens de eeuwwisseling werden in zulke mise-en-scènes buitenlandse curiositeiten getoond en werden er exotische dieren en vreemde mensen ‘tentoongesteld’.

Toen werden Afrikanen regelrecht tentoongesteld, tegenwoordig zou dat ondenkbaar zijn. Het is goed dat dit vandaag alleen nog maar geschiedenis is.

De porseleinen poppen van de Nederlandse kunstenares Bets van Boxel zien eruit als echt levende mensen, die naar de bezoekers lachen. Op de achtergrond liggen leeuwen op de loer, olifanten staan bij de drinkplaats, de luipaard luiert in de boom en de apen spelen in de savanne.

Afrika live

De acteurs zelf zijn niet zomaar verzonnen, maar de kunstenares heeft ze persoonlijk ontmoet tijdens haar reizen. Ze heeft ze gefotografeerd en in porselein gegoten, in een streng gelimiteerde oplage van 5 exemplaren over de hele wereld. Uitgesproken kostbaarheden!

Zo worden drie verschillen Afrikaanse etniciteiten voorgesteld:

  • Mursi en Turmi uit Namibië
  • Rowatema en Mola, Adissu en Tadesse
  • Mirke en Balo uit Ethiopië en Kalime en Algo uit Guinea.

De etnische verschillen tussen de verschillende Afrikaanse stammen zijn mooi weergegeven en de speciale Afrikaanse kleding onderstreept de perfectiedrang van de kunstenares. Een unieke beleving.

Als teken van de ‘globalisering’ is er nog een Indiase vrouw op bezoek. Orissa heet de jonge dame van de Bondo stam. Hier dragen de vrouwen en meisjes lange parelkettingen en sieraden van metaal. Om hun taille dragen ze alleen maar een nietige handgeweven gestreepte lendendoek.

Verdere informatie:

Etnologische karakterpoppen van Bets van Boxel:

Bets van Boxel is haar hele leven gefascineerd geweest door mensen. Eerst bracht ze deze passie tot uitdrukking in haar tekenen en schilderen. Maar ze ontwikkelde al vroeg een voorliefde voor de driedimensionale weergave van mensen, om daarmee hun houding, hun stemming en alle details van hun kleding passend uit te kunnen beelden. In het bijzonder werd ze hierbij door mensen in alledaagse situaties geïnspireerd. Daarbij probeert ze om de sfeer en het karakter van het land en zijn bevolking zo goed mogelijk te vertolken. Ze gebruikt zo mogelijk stoffen en accessoires, die ze zelf uit het desbetreffende land meegebracht heeft. Bets werkt met porselein; dit materiaal, dat eeuwenlang bewaard kan blijven, heeft precies de juiste ‘huid’ om een pop er zo levensecht mogelijk uit te laten zien.

Alle poppen hebben mondgeblazen ogen van kristal en dragen pruiken van echt haar of van mohair. De poppen worden in gelimiteerde oplagen van 5 tot 10 stuks gemaakt. Terecht noemt Bets van Boxel haar werk: ‘Kinderen zonder grenzen’.

Kalime en Algo

Land van herkomst: Guinea

In veel exotische landen is het gebruikelijk, dat de oudere broers en zussen hun kleine broertjes en zusjes verzorgen. Zo zorgt ook Kalime voor haar broertje Algo. De mensen in Guinea leiden een zwervend bestaan. Hun voeding vinden ze in de hun omringende natuur.

Mirke en Balo

Land van herkomst: Ethiopië

Bets kwam Mirke en Balo tegen in het noorden van Ethiopië. De mensen daar leven op een hoogte van ongeveer 2500 meter. Daardoor is het daar beduidend kouder dan in het zuiden. De meeste mensen leven hier van de landbouw.

Rowatema en Mola, Adissu en Tadesse

Land van herkomst: Ethiopië

Tijdens een rondreis door Ethiopië liep Bets verschillende stammen tegen het lijf, die nog traditionele kleding dragen en zonder westerse invloeden leven. Dit gegeven heeft haar geïnspireerd bij de creatie van deze Ethiopische familie: een trotse moeder met haar baby, een grote zus en een broertje. De zus en het broertje hebben beschilderde gezichten en dragen de tradionele kledij van de Hamar-stam, die in het zuiden van Ethiopië in de regio van de Omo rivier leeft.

Saris

Land van herkomst: komt uit het verre Orissa/India, en is alleen op bezoek in Afrika. Beschrijving: Saris is representatief voor een meisje van de Bondo stam. De vrouwen en meisjes dragen lange parelkettingen en sieraden van metaal. Om hun taille dragen ze alleen maar een nietige handgeweven gestreepte lendendoek.

Mursi en Turmi

Land van herkomst: Namibië

Mursi en Turmi zijn van de Himba stam uit het noorden van Namibië. De Himba zijn veeboeren en voeden zich voornamelijk met melk, melkvet en af en toe een beetje vlees. Ongeveer tien families leven samen in een dorp, waar het vee een centrale plaats inneemt. Bij de Himba wrijven de vrouwen en de kinderen hun huid en haar in met een mix van melkvet en rode aarde. Dat vindt men mooi en het beschermt de huid voor vuil.